شکر که ما اکنون مصرف می کنیم مادهی تصفیهشدهای است که در کارخانه تمام ویتامینها , پروتئین و آنزیمهای آن جدا میگردد و بهصورت مادهی غلیظ پودری درمیآید که مصرف آن نه فقط سودی ندارد بلکه زیان آور نیز خواهد بود .
بهطور عامیانه به تمام مواد شیرین , شکر گفته میگردد . این مادهی کریستالی سرشناس از گلوکز , فروکتوز و گالاکتوز درست شده شدهاست که در اولِ کشف آن در جنوب آسیا و ایالات متحده چون بهصورت شربت از نیشکر عصارهگیری میشد چندان قابل حمل ونقل گسترده کمبود . تا اینکه هندیها توانستند آن را بهصورت دانههای کریستالی دربیاورند و به آوازه جهانی برسانند .
عالی است بدانید شکر تا قرن هجدهم در اروپا قسمتی از کالاهای خوراکی گرانقیمت محسوب می شد و در واقع عامهی مردمان کماکان از عسل بهعنوان شیرینکننده به کارگیری میکردند . شکری که ما اکنون مصرف میکنیم مادهی تصفیهشدهای است که در کارگاه تمام ویتامینها , پروتئین و آنزیمهای آن جدا می شود و بهصورت مادهی غلیظ پودری درمیآید که مصرف آن نه صرفا سودی ندارد بلکه زیان آور نیز خواهد بود .
فعلا شکر بدترین مادهای است که در رژیم غذایی امروزی موجود هست . این ماده تأثیرات مخربی روی سوختوساز تن داراست و سبب ساز پیدایش بیماریهای متعدد میشود .
۱ . شکر نه صرفا مواد مفید به رژیم غذایی اضافه نمیکند بلکه برای دندانها نیز زیان آور است
می دانم که در زمینه ی مضرات شکر و وخیم شدن دندانها میلیونها بار شنیدهاید , البته این مسئله آنقدر دارای اهمیت است که قیمت تکرار کردن را دارااست . شکر و قند مازاد ( نظیر ساکاروز و شیرهی ذرت دربردارنده فروکتوز بالا ) در واقع یک بستهبندی بی نقص از کالری فارغ از هیچ مواد پرخاصیت است , یعنی مصرف آن تنها و تنها کالری وارد تن می نماید , همین و بس! چیزی که به ویژه برای کاهش وزن همیشه بهدنبال کم کردن آن هستیم .
هیچ پروتئینی , چه بسا هیچ چربی حتمی و ویتامین یا این که مواد معدنی در شکر نیست . فکر کنید زمانی ۱۰ تا ۲۰ درصد ( احتمالا نیز بیشتر ) کالری دریافتی تن از مصرف شکر باشد در گیر مشکلات عمدهای از جمله فقدان مواد پرخاصیت خوا هیم شد . از طرفی شکر برای دندانها دوچندان زیان آور است , زیرا انرژی واجب برای رشدونمو باکتریهای بد دهن را مهیا مینماید و محیط را فراهم مینماید تا به راحتی در دهن ما گشتوگذار نمایند .
۲ . مصرف شکر سرشار از فروکتوز , سبب ساز به پری کبد میشود
برای آنکه به نیکی ادراک فرمائید مصرف شکر چقدر می تواند بد باشد , می بایست ابتدا بفهمیم این خوراکی زیان آور از چه عناصری ساخته شده شدهاست . گذشته از این که شکر یا این که به عبارتی قند جان دار در شکر از دستگاه گوارش وارد جریان خون شود , ساختار آن شکسته میگردد و به دو مدل قند سادهی گلوکوز و فروکتوز تبدیل می شود .
گلوکوز در هر سلول زندهای موجود است و چه بسا در حالتی که ما آن را به رژیم غذایمان اضافه نکنیم تن آن را میسازد . فروکتوز گوناگون است و چون تن به نظر فیزیولوژیکی به آن نیاز ندارد , به طور معمول آن را تولید نمیکند .
زمینه قابل توجه در امر فروکتوز این است کهاین ماده به اندازه قابل توجهی بوسیله کبد متابولیزه ( در گیر سوختوساز ) می گردد . اما در حالتیکه میزان کمی مواد خوراکی مانند گونه های میوه , به خصوص پس از ورزش مصرف کنیم , مشکلی دراین ارتباط نخواهیم داشت . فروکتوزی که بوسیله میوهها اخذ میشود به کلیکوژن تبدیل می شود و تا زمانیکه تن به آن نیاز پیدا نماید در کبد ذخیره می گردد . در این صورت در صورتیکه گلیکوژن مازاد در کبد ذخیره شود ( این نارسایی زیاد شایع است ) فروکتوز مازاد ناگزیر به چربی تبدیل می گردد .
در واقع میل کردن مقادیر مضاعف شکر به کبد چرب و اقسام مشکلات بدون شوخی باعث میگردد . مطمئن باشید این فروکتوز مازاد نتیجهی تناول کردن میوهی فراوان نیست و در اثر تناول کردن شیرینیهای تصنعی و مصنوعی دربردارنده شکر به وجود میاید . دوستان عزیز عزیزم در اینباره به یک تغییرو تحول بزرگ در رژیم غذایمان نیاز داریم , زیرا کسانی که سلامت و فعال میباشند بیشتراز اشخاص غیرفعال که رژیم غذایی بدی داراهستند و کربوهیدرات و کالری بیشتری اخذ مینمایند قند میسوزانند و بدنشان گنجایش اخذ قند بیشتری داراست . پس بایستی سبک زندگیمان را تغییر و تحول دهیم و کار بیشتری داشته باشیم .
۳ . ازدیاد فروکتوز در کبد به بیماری کبد چرب باعث می شود
یکیاز مضرات شکر ازدیاد فروکتوز در کبد است . هنگامیکه فروکتوز در کبد به چربی تبدیل شد , به صورت ذرات کلسترول ( VLDL ) وارد تن میشود . البته تمام چربی بدین صورت از کبد بیرون نمیشود , بلکه کمی از آن در کبد باقی می ماند . این رخداد می تواند علائمی مشابه به کبد چرب تولید نماید . متاسفانه این یکیاز مشکلات رو به رشد , بهویژه در کشورهای غربی است که با علامت ها متابولیک همراه است . مطالعات نشان میدهد اشخاص در گیر به کبد چرب حدودا ۲ تا ۳ جایگاه بیشتر از میانگین اشخاص جامعه فروکتوز مصرف مینمایند .
۴ . شکر منجر پایداری به انسولین میگردد و تن را در سمت سندرم متابلیک و دیابت پیش میبرد
انسولین هورمون فراوان مهمی در تن است که اذن میدهد گلوکوز ( قندخون ) از روش جریان خون وارد سلولهای تن شود تا سلولها به جای سوزاندن چربی , گلوکوز بسوزانند , زیرا ازدیاد بیشتراز حد گلوکوز در خون تن را مسموم میکند . برهان از دست رفتن بینایی در اشخاص دیابتی نیز همین مسمومیت با گلوکوز است .
یکی عوارض خلل در سوختوساز تن که به وسیله رژیم غذایی نا مناسب ساخت میگردد , توقف عمل انسولین است . دراینصورت سلولها در جهت ایستادگی در قبال انسولین پیش میروند . این قضیه تن را درسمت اشکال بیماریها از جمله سندرم متابولیک , چاقی , بیماریهای قلبی و عروقی و بهویژه دیابت سوق دهی می نماید . اکثری از مطالعات نشان میدهد که مصرف شکر بهویژه مصرف فراوان آن با ایستادگی به انسولین همراه است .
۵ . پایداری به انسولین ممکن است به دیابت نوع ۲ سبب ساز شود
هنگامیکه سلولهای تن نسبت به تأثیرات انسولین ایستادگی نشان می دهند , سلولهای بتا در لوزالمعده میزان بیشتری از آن را ایجاد میکنند و این خیلی حیاتی است چون قندخون بالای مزمن , آسیبهای شدیدی به تن می زند . در غایت با فراوان شدن تدریجی پایداری به انسولین , لوزالمعده نمیتواند به تقاضای تن نسبت به ایجاد انسولین کافی جواب دهد . بدین ترتیب نمیتواند تراز قند خون را به اندازهی کافی پایین نگه دارااست .
درین مرحله سطح قندخون بهسرعت برقوباد بالا می رود و دیابت دسته ۲ در شخص تشخیص داده میشود . با اعتنا به این که شکر میتواند سبب پایداری به انسولین شود , هیچ شگفتآور نیست که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در اشخاصی که به خوردن نوشیدنیهای سرشار از شکر عشق و علاقه دارا هستند , ۸۳ درصد فراتر از سایرافراد باشد .
۶ . شکر می تواند سرطانزا باشد
سرطان یک کدام از علل مهم مرگومیر در سراسر عالم شناخته می شود که به جهت نشر سلولها و پرورش کنترلنشدهی آنان بوجود می آید . انسولین یکیاز هورمونهای اساسی در تهیه این نوع رویش سلولی است . به همین علت اکثری از پژوهشگران بر این باورند که بالارفتن مداوم تراز انسولین ( که یکیاز نتیجه ها مصرف شکر است ) میتواند در پیدایش سرطان نقش داشته باشد .
علاوه براین , مشکلات متابولیکی مربوط به مصرف شکر که محرک التهابات متعدد شناخته میگردند یکی دیگر از علل بالقوهی ابتلا به سرطان شناخته میگردد . مطالعات نشان میدهد اشخاصی که میزان متعددی شکر مصرف می کنند بیشتر از سایرین مبتلا التهابات گوناگون میشوند و در معرض ابتلا به سرطان میباشند .
۷ . باتوجه به تأثیر قند روی هورمونها و مغز , شکر قادر است سبب چاقی شود
تمام کالریها یکسان ساخت نمیشوند . غذاهای متفاوت تأثیرات متمایز روی مغز و هورمونهای کنترلکنندهی مصرف مواد غذایی داراهستند . مطالعات نشان میدهد که فروکتوز تأثیرات شبیه گلوکوز روی احساس سیری ندارد . در یک پروژهی تحقیقاتی تنی چند از اشخاص مورد پژوهش , آب میوه دربردارنده فروکتوز و عدهای دیگر آبمیوه گلوکوزدار مصرف کردند .
بعداز مطالعات مشخص و معلوم شد مرکزها سیری در مغز مصرفکنندگان فروکتوز عمل بسیار کمتری داشتند و بیشتر حس گرسنگی میکردند . از طرفی فروکتوز کار هورمون گرسنگی ( گرلین ) را به اندازهی گلوکوز پایین نمیآورد . از آن جا که کالری دریافتی از شکر کفایت نمیکند , تن با گذشت زمان نیاز به اخذ کالری بیشتری پیدا میکند , در نتیجه شخص بیشتر میخورد و چاق میگردد .
۸ . شکر دوپامین زیادی در مغز آزاد می کند , براین اساس اعتیادآور است
شکر می تواند برای بخش اعظمی از مردمان اعتیادآور باشد , زیرا مثل تأثیر سوء مصرف مواد مخدر , شکر نیز بهعنوان پاداش در مرکز مغز دوپامین آزاد مینماید .
مشکلی که شکر و بقیه تنقلات دارا هستند این است که خیلی بیشتر از دیگر مواد غذایی مو جود در فضای سبز منجر ترشح دوپامین می گردند . به همین بهانه است که اشخاص مستعد ابتلا به اعتیاد ممکن است به شدت به شکر و بقیه تنقلات وابسته شوند . خوب تر است «همه چیز درحد اعتدال» باشد . هر چند ممکن است این پیام به مذاق عاشقان هلههوله خوش نیاید , ولی دوستان عزیز عزیزم متأسفانه تنها راه حل ترک اعتیاد , ترک اعتیاد است .
۹ . شکر یکیاز دست اندرکاران مؤثر در چاقی بزرگسالان و کودک ها است
شکر روی هورمونها تأثیر میگذارد و سبب می گردد مغز برای فاجعهای بهنام چاقی نسخهی ویژهای بپیچد . مغز فرایند تولید سیری را کاهش می دهد , در نتیجه شخص کنترل خویش را از دست می دهد و در میل کردن افراط میکند و مسلما اشخاصی که بیشتر میخورند , مستعد چاقی و اضافهوزن میباشند .
کلیدی است بدانید کهاین فرمان راجعبه تمام گروههای سنی صحت می کند . مطالعات نشان می دهد در بین مصرف شکر و چاقی رابطهی حاذق موجود هست که ولی تمامی از آن با خبر هستیم . این مسئله بهخصوص در زمینهی کودکانی که همراه وعدههای غذایشان عادت به نوشیدن نوشابههای شیرینشده با شکر داراهستند , نگرانکننده به نظر میرسد زیرا خطر چاقی دراین خردسالان ۶۰ درصد بیشتر از سایرین است.